cultuurpalet.nl
Online
schoolkrant

Hobbitburcht Havixhorst

Alternative text

Sneeuw

In het weekend van 11 en 12 februari heeft het na lange tijd gesneeuwd.

Lang geleden dat het weer eens is gebeurd. Je hebt waarschijnlijk met je familie in de sneeuw gespeeld. En als je dat niet hebt gedaan, vind ik dat persoonlijk wel jammer. Het was echt een wonder omdat het door de opwarming van de aarde steeds minder gebeurd. Er zijn veel mensen in de buurt gaan sleeën of een sneeuwpop gaan maken.

Filosofie

Filosofie vragen zijn weet en denkvragen.

Je kunt bij bijna elke vraag er dubbel over nadenken.

Zoals:

Als je iets vergeten bent bestaat dat dan nog?

 Ja want het zit nog ergens in je hoofd. Alleen kun je het niet meer bedenken. Dus het bestaat nog wel.

En nee, want als het fantasie is, dan bestaat het sowieso niet.. Maar dan kan je het wel vergeten. 

Het schoolplein

We hadden een heel leeg schoolplein, maar ze gingen dus veel meer neerzetten bij de kleuters en bij ons.

Alternative text

Bij de kleuters is er nu een voetbalveld met doeltjes en er zijn schommels, ze hadden al een zandbak, een glijbaan en een duikelrek, een dolfijnenwip, en hele mooie bankjes. Op ons plein hebben we nu een klimrek en duikelrekken en voetbalveldjes, de bomen zijn wel omgekapt omdat ze ziek waren.

We moesten wel 4 weken wachten maar dan heb je ook wat.

De Hobbitburcht

De hobbitburcht is een school die speciale klassen heeft zoals de haviken en de dolfijnen. Die twee groepen zijn speciale groepen waar hoogbegaafde kinderen in zitten. Er zijn ook nog gewoon normale groepen.

Alternative text

Onze school heet de Hobbitburcht, dit is een speciale school. Onze school heeft twee locaties: de Havikshorst en de Batenstein. Wij (op de havikshorst) hebben twee klassen voor hoogbegaafden kinderen. Die klassen heten de Haviken en de Dolfijnen. Wij zitten zelf in de Haviken. De Dolfijnen zijn voor groep 4 en 5 de Haviken voor groep 6, 7 en 8. De normale groepen zijn er ook nog. Sommige van die groepen zijn gemengd. Op maandag middag hebben wij een plusklas. Dat is een klas waar kinderen van een andere school komen om allemaal andere dingen te doen dan normaal. Op donderdag zijn er voor groep 5, 6, 7 en 8 schaaklessen. Bij ons op school doen we proefje van de week. Dat is een soort experiment wat je moet laten zien aan de klas en dan moet je uitleggen hoe of waarom dat gebeurt. Wij als haviken werken op een andere manier wij doen bijvoorbeeld niet al het werk maar wij doen verschillende opdrachten. Wij als Haviken en Dolfijnen hebben ook project. Dan maken we allemaal knutsel opdrachten. Waarbij we ook allerlei dingen leren.

This comic is so funny that I was ROFL-ing!
Strip

Gym

Wij hebben gymles van juf Michelle en juf Fleur. Wij hebben een speciaal systeem en dat heet het beloningssysteem.

Dat werkt zo: als je een gymles hebt gedaan krijgt de klas een cijfer over hoe de gymles ging en als je van 3 lessen een gemiddelde van een 8 krijgt, hebben we een leuke les met onze juf, bijvoorbeeld bunkertrefbal of apenkooien.

Onze gym is verdeelt met de groepen. Onze juf op donderdag is Juf Fleur en op vrijdag juf Michelle.   

Simone’s mening over de gym:

Ik vind de gym heel erg leuk vooral de beloningslessen, dan wil ik graag apenkooien.

Jeremy’s mening over de gym:

Soms vind ik de gym leuk, ligt eraan wat we gaan doen. De beloningslessen vind ik heel leuk.

We hebben ons systeem omdat sommige mensen zich niet goed gedragen bij de gym. En het helpt ook want (bijna) iedereen wil die beloningsles.

Workshops Cultuurpalet - schoolkrant

De haviken hebben vier workshops gedaan, twee over fotografie en twee over cartoons.

De workshops gingen vooraf met een kleine diavoorstelling en daarna gingen we proberen goede foto’s te maken en goede cartoons te tekenen. We hebben bij de workshop cartoons geleerd hoe we gevoelens kunnen tekenen en hoe we een strip kunnen maken. Verder hebben we geleerd hoe we een strip mooi kunnen maken. Bij de workshop over fotografie hebben we geleerd: de termen zoals scherpte en belichting, we hebben verder geleerd waar je moet staan als je een foto maakt. Als doel voor deze workshop moesten we een goede foto maken voor de digitale schoolkrant. Voor de workshop cartoons tekenen hadden we als doel, een leuke strip maken voor de digitale schoolkrant. Het waren hele leuke workshops en werden goed uitgelegd.

Pokémon

Pokémon bijna iedereen kent ze nu wel. De wezens in alle soorten en maten

Pokémon is nu weer echt bekend geworden door Pokémon GO. Het spel waarin je Pokémon moet vangen en evalueren om punten te verdienen. In zomer 2016 zag je overal waar je keek wel iemand Pokémon GO spelen. Kijkduin was helemaal vol en werd zelfs Pokémonhoofdstad genoemd. Maar waarom kwamen daar nou veel Pokémon? Nou, dat komt door de verschillende landschappen in Kijkduin. Er zijn duinen, bossen het ligt aan zee het heeft een centrum. Ook Pokémonkaarten zijn nu heel bekend bijna iedereen heeft ze nu wel. Bij onze school sparen heel veel kinderen Pokémon kaarten. Tijdens de pauze ruilen we vaak.

Schaken

In dit artikel gaan wij iets vertellen over Het basisscholen schaaktoernooi van het Ashram in Alphen aan den Rijn en van Leiden. 

Het basisscholen schaaktoernooi vond plaats op 8 Februari. Dat was nog maar de voorronde van het toernooi. Als je de voorronde van je poule A eerste of tweede werd dan mocht je naar de finale.

De 2 beste derde van de 4 poules mochten ook door naar de finale. Als je de finale haalde als 1ste 2de 3de 4de dan mocht je door naar de voorronde van je regio. Als je dat haalde dan ging je door naar de finale van je regio. En als je er nog steeds won. Dan mag je naar de het N.(het Nederlands kampioenschap). Daarna is het toernooi tussen alle scholen afgelopen. Hier in Alphen was het een spannende strijd maar het beste team had met alle ronde gewonnen: team 1 van de Hobbitburcht. In dat team zaten op bord 1 Lorin Arnold, bord 2 Yang Bakker, bord 3 Jeremy de Groot en op bord 4 Li Lei. De kampioen van Alphen a/d rijn en zijn regio is geworden Hobbitburcht 1. Ik (Lorin Arnold) zat ook in dat team. En ik (Mats Koersma) zat in Hobbitburcht team 2. Van onze school zijn team 1, 2 en 3 door naar de voorronde van Leiden. Mooi zou het zijn als onze school de Hobbitburcht kampioen wordt…

Rechill

Op verschillende scholen doen ze nu aan Rechill. De meeste scholen doen het gewoon voor de leuk.  Het is vanaf 8 t/m 12 jaar.

Wij doen in onze klas aan Rechill. Dat is een soort van meditatie, maar meer gewoon voor de leuk. Het wordt gepresenteerd en is bedacht rapper Akwasi. Iedereen in onze klas vindt het leuk. Het wordt uitgezonden op schooltv.