cultuurpalet.nl
Online
schoolkrant

Groen van Prinstererschool

Alternative text

de KinderRaad

Wij zijn Lioz en Yassin en wij willen informatie geven over de KinderRaad bij ons op school. Lees verder...

De kinderraad houdt in dat niet alleen volwassenen mogen kiezen wat er op deze school gebeurt, maar ook leerlingen. In de Kinderraad kun je dingen bespreken over de school wat je nieuw of anders wilt hebben. Onze complete kinderraad bestaat uit 6 leden; 3 in groep 6/7 en 3 in groep 7/8. Zij vertegenwoordigen de school. In iedere klas is er een ideeënbus. Daar stop je briefjes in die de kinderraad dan bespreekt, zodat iedereen mee kan beslissen. Voorbeelden van wat er op die briefjes kan staan zijn: grotere goals en beloningen (Die soms dan ook gebeuren.) De kinderraad word gekozen door middel van stemmen. Niet de leraren stemmen, maar de kinderen. De nr. 1 krijgt 3 punten nr.2 krijgt 2 punten en de nr. 3 krijgt 1 punt.  De top 3 die de meeste punten krijgt, gaan in de Kinderraad.

Pokémon Go geen lange rage

Pokémon Go, we kennen het allemaal. Het spel dat je Pokémons moet zoeken op allerlei verschillende plaatsen. Maar is het nog in?

Bij ons op school al een poosje niet meer. En ook steeds minder mensen spelen dit spel over de hele wereld. Tegenwoordig wordt Pokémon Go deels vervangen door voetbal kaartjes en de pokémon kaarten. Bij ons op school zie je deze kaartjes tenminste veel. De bijzondere kaarten van de voetbal kaartjes zijn bijvoorbeeld; limited editions, power ups en de logo’s van clubs of landen. In de hype van Pokémon kaarten zijn EX kaarten, MEGA kaarten en de ENERGY kaarten basic kaarten. Deze kaarten kun je krijgen door ze in pakjes van 5 euro te kopen.

Afrika cup

De Afrika cup is in volle gang. Leuke teams, goede spelers, gave wedstrijden. Lees in dit artikel meer over de Afrika cup.   

Alternative text

De Afrika cup is een van de beste cups ter wereld, omdat de landen die er aan meedoen gelijkwaardig zijn. Dit zijn volgens de statistieken  de beste landen  van de Afrika cup 2017:

  1. Ivoorkust
  2. Algerije
  3. Senegal
  4. Egypte
  5. Ghana

 En dan nu de beste spelers van de Afrika cup. Dit is bepaald op basis van speelstijl en prestaties:

  1. Riyad Mahrez
  2. Pierre emerick aubameyang
  3. Sadio Mane
  4. Karim El ahmadi
  5. Islam Slimani

Onderaan de schoolkrant kun je iets lezen over de eerste belangrijke uitslagen en zie je een filmpje van de mooiste goal die tot nu toe gemaakt is in de Afrika cup.

Taakspel!

Op de groen werken wij met taakspel. Wil je weten hoe het moet en hoe het werkt? Lees dan veder.

Alternative text

Wat is taakspel?

Taakspel is een spel waarin je kinderen stimuleert op bepaalde dingen te letten. Zoals recht op zitten op je stoel en met de spionnen stem of stil werken. De spionnen stem betekent dat je fluisterend mag werken en als je een vraag heb dat je stil mag overleggen. Bij taakspel kan je beloningen halen. Hierdoor doen kinderen vaak beter hun best. Met taakspel wordt het taakgerichte gedrag van leerlingen positief beïnvloed. Door dat er minder verstoringen zijn tijdens een les kan je je beter concentreren.

 

Hoe werkt taakspel?

Taakspel gaat als volgt: elk groepje krijgt een eigen kleur stapeltje van kaarten. Deze kleur is de zelfde kleur als je team poster. Deze team poster ontwerp je samen met je groepje. Ook zijn er veel regels waar je je aan moet houden zoals: netjes op je stoel zitten en benen recht onder je tafel, met je taak bezig zijn, enz. Als je een van de afgesproken regels overtreedt, pakt de juf een kaartje weg. De juf geeft complimenten als het goed gaat. Als er aan het einde van de taakspel tijd nog kaartjes liggen, dan heb je taakspel gehaald en mag je dit aanvinken op de teamposter. Als  je aan het einde van de week vier vinkjes  hebt, dan verdien je net als  de anderen de week beloning. Als je vier keer de week beloning haalt dan krijg je de maandbeloning. Deze maand is dat bij ons een pyjamadag!        

This comic is so funny that I was ROFL-ing!
De wortelramp!

Leren op de tablet

Alternative text

Snappet? Snap jij het? Wij wel! We werken  hier op de Groen al 2 jaar met Snappet.  Wil jij weten hoe Snappet werkt, lees dan snel verder!

Het is letterlijk bewezen dat je met de tablets van de organisatie ‘Snappet’ hogere cijfers krijgt. De basisles maakt iedereen op het zelfde niveau, maar als je in het plusje gaat dan geeft hij opgaves op je eigen niveau!

Voordelen: Je hoeft minder te schrijven (dus je krijgt geen zere handen), de tablet kijkt de sommen gelijk na.                                      

Nadelen: Ze zijn soms wat trager dan anders. (als er bijvoorbeeld problemen zijn met wifi), de juf kan zien of je aan het werkt bent ;-)

 Je heb 2 soorten tablets: de een is klein en de ander is groot. De kleine tablet heeft een scherm van 7,0 inch en de grote tablet heeft een scherm van 10,1 inch. De kleine tablet heeft geen toetsenbord en met de kleine tablet kan je ook geen muis gebruiken. Met de grote tablet kan je een muis gebruiken en heeft een toetsenbord aan de hoes vast. Onze juf kan precies op haar computer zien wat wij aan het doen zijn.

Techniek lessen op de Groen

Sinds ongeveer 3 jaar werken wij op woensdag met de techniektorens. Onze oude directeur geeft de lessen. Hoe de techniektorens werken, lees je hieronder.

We hebben 3 verschillende techniektorens. Eentje voor de onderbouw, voor de middenbouw de bovenbouw. We krijgen les van onze oude directeur:  Rens Zöllner. Een interview vind je onder in dit artikel. In elke toren zitten kisten. Op het niveau van alle groepen. Ik vind zelf de les kist ‘Gel maken’ het leukst. Eerst moet je 100 ml water in een plastic bekertje doen. Dan moet er een conserveermiddel bij. Dan mag je een kleurtje kiezen. Daar moeten dan  4 druppeltjes van bij. Dan moet het 1 half uur blijven staan met huishoudfolie erop. Ik heb 2 soorten gel gemaakt. Toen ik de eerste in mijn haar deed, was mijn haar een beetje rood. Ik was een beetje uitgeschoten met de kleurstof. Bij de 2e gel ging het wel goed. Ik vond het leuk om te maken. Iedere week op woensdag krijgen 2 groepen techniek. Soms wordt er ook wel eens kookles gegeven. En alles wat je hebt gemaakt mag je dan lekker eten.

 

Interview Meester Rens

Vraag 1. Hoe lang geeft u al techniek les?

Ruim 3 jaar.

Vraag 2. Welke les kist vind u het allerleukst?

Eigenlijk allemaal, maar zeepjes maken vind ik wel het leukst.

Vraag 3. Hoe lang wilt u nog techniek les blijven geven?

Zolang ik nog gezond blijf.

Vraag 4. Welke groep vind het leukst om les te geven? De onderbouw de bovenbouw of de middenbouw?

De onderbouw, want die kun je nog veel leren

 

Van achtste groeper naar brugmug

Vind jij het ook zo spannend om een brugmug te worden? Wij ook! Hier kan je iets meer lezen over deze spannende overgang.

Ashram:  Ze geven les op mavo/havo/vwo  niveau. Op hun website staat het volgende : ‘’ We geven onze leerlingen persoonlijk en creatief onderwijs om het beste uit ze te halen. ‘’

Scala: Ze geven Nederlands talig of 2 talig onderwijs op vwo en havo niveau.  Ze geven hun leerlingen de kans om een opleiding te kiezen die bij hun talent past.

Groene Hart:

Leerpark: Ze geven les op niveau vmbo basis/kader en vmbo gemengde leerweg.

Topmavo:  Ze geven les op mavo, havo en vmbo tl.

Lyceum: Ze geven les op havo en vwo advies.

Wellant: Ze geven les op vmbo gemengde leerweg en kader. Ze doe veel met tuinieren.

Om te kunnen beslissen naar welke school je gaat na groep 8, moet je kijken naar je niveau maar ook of je het ergens leuk vindt. Om daar achter te komen, kun je naar open dagen gaan die alle scholen organiseren. Wij zijn ook op een paar open dagen geweest. Hieronder vertellen wij het leukst wat we daar gedaan hebben.

We zijn allebei naar verschillende scholen gegaan. Astha vond het bloemschikken het aller leukste, maar koken en nask vond ze ook best wel leuk! Nask is een afkorting voor natuur en aardrijkskunde.  Esmee vond de rondleidingen wel leuk, maar het aller leukste vond ze de atelier klassen, ze stond echt verbaasd met wat voor talenten daar zijn.

Onze lievelingsdieren

Iedereen houdt van een groot cadeau, maar wist jij al dat Nederland 2 panda’s heeft gekregen van China?  In dit stukje vertellen wij over onze lieverlingsdieren; de panda en de gorilla.

Alternative text

De panda

De reuzenpanda’s die Nederland van China gekregen heeft zijn 3 jaar en ze blijven 15 jaar lang in Nederland.  De namen zijn: Wu Wen  en Xing Ya. Ze eten ook super veel; maar liefst 50 kilo bamboe! De Reuzenpanda’s komen in dierenpark Rhenen. De entree kaarten worden duurder dan eerst. Bij de geboorte weegt een baby panda ongeveer 100 gram en later kunnen ze wel 100 kilo worden.

De gorilla

De gorilla is een zoogdier. In het wild worden ze meestal 30 tot 40 jaar. Dit stukje gaat over een gorilla in Blijdorp. Deze is maar liefst 61 jaar geworden. In Blijdorp zijn de gorilla’s gefilmd. Ze waren vrij actief en zaten dingen te doen zoals: rond rennen, kleine gorilla op de rug nemen, samen spelen en hooi meenemen. Meestal leggen de gorilla’s het hooi ergens hoog voor hun nest, zodat ze lekker zacht kunnen slapen. De kleintjes proberen soms de grote apen na te doen en ook hooi pakken en dan een nest bouwen.

Twee beste landen Afrika cup uitgeschakeld

Lees hier meer over belangrijke uitslagen in de Afrika cup.

Poule C is een spannende groep. De wedstrijd Dr. Congo VS Togo was een 3-1 winst voor Dr. Congo. Dus Dr. Congo is al door naar de 8e finales. De tweede wedstrijd was de spannendste. Marokko VS Ivoorkust. Wie er won, ging ook door en was de tegenstander van Ghana. De einstand was 1-0 voor Marokko, door een mooie goal van Alioui.

En Algerije is uitgeschakeld door het al gekwalificeerde Senegal. Algerije moest winnen van Senegal maar het bleef 2-2 door twee goals van Islam Slimani en Twee goals van Sadio Mane.

Hiernaast zie je de mooiste goals uit de Afrika cup tot nu toe.