cultuurpalet.nl
Online
schoolkrant

Bonifacius Sinterkerst en Nieuw

Alternative text

Schuimend glas

leuk proefje!  Als je wilt weten hoe het verder gaat....

Wat heb je nodig:
Twee hoge glazen - Bakpoeder 16 gram - Afwasmiddel/ azijn.

1.Doe de inhoud van het bakpoeder in een glas.
2.Doe een klein bodempje afwasmiddel in een ander glas.
3.Schenk azijn in het glas met het afwasmiddel tot het glas half vol is. 
4.Schenk het afwasmiddel en de azijn van het ene glas bij het bakpoeder.

Kerst over 100 jaar

Alles verandert in hoog tempo!

Dan staan er wolken krabbers helemaal versierd met lichtjes en lint.

De snelweg kleurt helemaal rood en de huizen zijn versierd met kerstballen en lint en lichtjes en de kerstman kan echt vliegen met de slee maar er staan ook zwevende kerstbomen die uit zichzelf worden opgetuigd.

Van Nederland tot Tokio blijft het er hetzelfde uitzien behalve in Amerika. Daar kleuren de straten alle kleuren en worden robots ingeschakeld voor cadeaus onder de kerstboom te zetten en te kopen.

Oud en nieuw tradities

Wij vieren oud en nieuw met een oliebol. Maar hoe vieren andere landen dat? Hier een paar tradities van andere landen.

1: Met meubels

Hier een paar tradities van andere landen.

gooien dat doen ze in Johannesbrug in Zuid-Afrika.

2: 12 druiven eten als het 12 uur is dat doen ze in Spanje.

3: een fireball festival in Schotland

 

Surprise speurtocht

Mijn twee broers hadden voor sinterklaas een grote speurtocht gemaakt. Als eerst kregen we een brief door de brievenbus...

Alternative text

Daar op stond dat de cyberpiet was ondergedoken er stond ook op dat we twee laptops nodig hadden een van Cas (mijn oudste broer) en die van Max mijn andere broer. Daar stond een filmpje op van cyberpiet dat die is ondergedoken omdat er zo’n discussie was van zwarte en witte pieten.

We moesten eerst een geheimtaal onthullen dus het alfabet stond anders dan dat het hoorde. We hadden in die brief ook een usb stick gekregen. Daar stonden woorden op zoals xobox. Uiteindelijk hadden we een code volgens mij was dat 28/15/9. Dat moesten we ergen op de computer invullen. Toen we dat hadden gedaan zagen we waar we moesten zoeken. Dat was buiten.

Daar zagen we een zakje met een brief en het zat vast met een slot op dat slot moesten we de code 28/15/9 invullen als we dat hadden gedaan haalden we de brief uit het zakje. Daar stond een vraag op zoals welke romein was de beroemdste keizer. Het antwoord moesten we invullen. Als we dat hadden gedaan moesten we weer naar buiten om zo’n zakje te pakken. Dat ging zo door tot dat we een kaart kregen daar stond op waar de cadeaus lagen. We moesten de cadeaus buiten halen. En toen hadden we heel veel pakjes.

This comic is so funny that I was ROFL-ing!
Verwassen kleding...:-)

Leren programeren

Wil jij ook zo graag games maken met scratch? Lees dan verder!

Games zijn populair, dus hoe vet zou het zijn als je er zelf een kunt maken! Dat kan je simpel doen met scratch. Wat zou jij maken? Ga naar https://scratch.mit.edu/ om het te proberen, klik dan op ‘Try It Out’ en er verschijnt een venster. Links bovenin staat een wereld bolletje, klik daar op om je taal in te stellen.

Nu gaan we echt beginnen!

Versleep een neem 10 stappen-blok naar de scriptszone. Klik daarna op dat blok om de kat te laten bewegen. Klik dan op ‘Voeg nu geluid toe’. Sleep een speel slagwerk-blok uit het kopje Geluid en maak het vast aan het neem 10 stappen-blok. Klik er nog een keer op en luister, zorg er wel voor dat de luidsprekers van je computer aanstaan! Er zijn nog veel meer blokken om eronder te plakken, dus ga het maar uit proberen! Veel succes en plezier met het proberen!

Hoe bak je kruidnoten?

Recept: 150 gram boter 125 gram donkerbruine basterdsuiker 10 gr. speculaaskruiden 250 gr. zelfrijzend bakmeel 4 eetl. melk bakpapier.

Hoe maak je het klaar?
1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Kneed het boter, de suiker de speculaaskruiden en het zelfrijzend bakmeel. Zout naar smaak toevoegen.

2.Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker en soepel deeg wordt. Doe bakpapier op de bakplaat.

3.Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van en leg ze op de bakplaat. Druk ze wat plat. Bak ze in de oven in ca. 15 min gaar. Haal uit de oven en laat het afkoelen. 

Versiertip:
1. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met witte eetbare chocoladevormpjes.

2. Bestijk de pepernoten met poedersuikerglazuur (zelf maken door poedersuiker en limonadesiroop te mengen) en versier met eetbare suikervormpjes.

3.Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met knispers.

Bewaartip:
Je kunt de pepernoten 3 dagen van te voren bereiden. 
Bewaar in een afgesloten trommel.

IJsongelukken door heel Nederland

In Nederland zijn er meer dan vierhonderdvijftig ongelukken geweest. Er is in totaal meer dan 1.000.000 euro aan schade.

Alternative text

Er zijn in Nederland meer dan vierhonderdvijftig ongelukken geweest door ijs en sneeuw. Er zijn tien vrachtwagens verongelukt. Er is een iemand gestorven door een heftig ongeluk. Sommige wegen zijn afgesloten en de op de meeste snelwegen en andere wegen is de snelheid naar verlaagt naar 50 kilometer per uur. In totaal is er meer dan 1 miljoen euro aan schadekosten gekomen

Zelf pepernoten bakken?

 Boni pepernoten!

De hele klas heeft een super leuk filmpje gevonden voor het bakken van pepernoten en speculaas. Kijk mee!