cultuurpalet.nl
Online
schoolkrant

Hobbitburcht Batenstein

Alternative text

Nieuwe schoolpleinen

De bouw begon met plaatsen van hekken om een groot gedeelte van het plein.

Het blok dat op ons plein stond, werd weggehaald. Een paar dagen daarna werd het speeltoestel geplaatst. Ondertussen hadden we de citoweek, dus stopte de bouw even. Daarna begonnen ze met de pannakooi. Deze is niet zo groot, maar wel fijn. De tennistafel is verplaatst en nu hebben we veel meer ruimte om te tafelen.

Vluchtelingen

Als er in een land oorlog is, dan vluchten mensen. Dan komen ze soms in vluchtelingenkampen terecht. Daar leven ze in tenten. Dat is niet altijd even makkelijk, want ze hebben niet genoeg eten en drinken voor iedereen.

Andere landen proberen de vluchtelingen te helpen met eten, drinken en medicijnen. Sommige vluchtelingen worden opgevangen in grote zalen; daar mogen ze overnachten.

Vluchtelingen in de klas
Er zijn ook kinderen onder de vluchtelingen die in Nederland naar school gaan. Zij worden veel geholpen in de klas. Sommige vluchtelingen hebben nog nooit op school gezeten en daarom krijgen ze makkelijker werk. Ze gaan ook naar een taalklas om de taal van het land te leren.

Top 3 bekendste YouTubers

Enzo Knol: wie kent hem niet? Enzo is een bekende Nederlandse vlogger die met zijn video's op YouTube meer dan 1 miljoen kijkers vermaakt met verhalen over zijn eigen leven.

Alternative text

Maar Enzo staat niet in de top 3 van bekende YouTubers. We hebben voor jullie opgezocht wie de 3 bekendste YouTubers zijn. Op nummer 3 staat Jelly; de Nederlandse Youtuber die Engelse video’s maakt. Op nummer 2 staat Nikkie Tutorials. Nikkie maakt veel video’s over make-up. En de nummer 1 is Kwebbelkop met ruim 5 miljoen abonnees.

 

Ren voor de winst

Op zondag 5 maart was de 20 van Alphen. Aan deze hardloopwedstrijd deden heel veel Hobbits mee.

De 20 van Alphen werd in 1953 als eerste gelopen. Dit jaar (2017) wordt de 20 van Alphen voor de 52e keer georganiseerd. Je hebt verschillende afstanden, zoals: 1 km, 2,5 km, 5 km, 10 km en natuurlijk de 20 km. Bij elke gelopen afstand is er een winnaar, maar voor iedereen ligt er een medaille klaar. Wij hebben aan een aantal kinderen vragen gesteld over de 20 van Alphen.  

Zou je iets willen verbeteren aan de 20 van Alphen? 
Mathijs, groep 8: ‘Bij de grote afstanden een rustpauze’.  

Wat vind jij van de 20 van Alphen?  
Demi, groep 7: 'Ik vind het leuk omdat je je sportiviteit kan uiten'.  

Wil je later de 20 km lopen zo ja waarom? 
Anne, groep 6: ‘Ja, omdat ik dat leuk vind ‘. 

Wat vind jij van de 20 van Alphen? 
Anouk, groep 5: ‘Best wel handig, omdat de kinderen dan leren sporten’. 

20 van Alphen

This comic is so funny that I was ROFL-ing!
Dierenleed

Naar school op de Hobbitburcht

Als je vier jaar bent, mag je naar de basisschool. Maar wat doe je daar allemaal? Hieronder lees je wat wij nog weten van onze tijd op De Hobbitburcht. 

Groep 1/2
We gaan naar één van de leukste tijden van je leven: groep 1/2. In deze groep was alles nog spannend, want toen was alles nog nieuw. Wat we vooral deden, is leren tellen en met elkaar omgaan. Meestal gingen we 2 keer per dag naar buiten.

Groep 3
In groep 3 leer je lezen en rekenen. Je leert ook  tellen tot 100. En je leerde woordjes op het bord. Hier hadden we nog geen huiswerk.

Groep 4
In groep 4 ga je tafels leren. Dat was grappig, want je kon stickers verdienen. We kregen steeds minder speeltijd, maar je leerde wel heel veel dingen in deze groep. En dat was best leuk.

Groep 6 
We kregen nu veel meer vakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde, topografie en huiswerkbladen die je elke woensdag moest inleveren.

Groep 7
In groep 7 deden we mee aan het verkeersexamen. Dat was best leuk, maar wel moeilijk. Je moest alles namelijk heel overdreven doen. We leerden ook breuken. Eerst was het moeilijk, maar daarna makkelijk.

Groep 8 
In groep 8 gingen we voor het eerst op kamp. Het was voor 4 dagen. We krijgen ook burgerzaken. Dit gaat vooral over politiek. We hebben 2 keer per week gym.

Klas

 

Top 3 snelste auto's ter wereld

Snelle auto’s, wie droomt er niet van? Het zal meestal bij dromen blijven, want de echt snelle sportwagens zijn zeldzaam. Wat zijn de tien snelste auto’s van dit moment?  

Nummer 3: Koenigsegg Agora R
De Agora is van allerlei superlichte materialen als koolstofvezel, aluminium en kervel gemaakt. In 2011 werd de Agora R gepresenteerd. De Agora R heeft een theoretische topsnelheid van 439 km/u (de versie na 2013 zelfs 443 km/u) maar een maximum rond de 420 km/u is op het moment realistischer.

Nummer 2: Hennessy Venom GT
Op 21 januari 2013 brak de Venom GT het wereldrecord voor de snelste productiewagen met een acceleratie van 0 tot 300 km/u in 13,63 seconden. Een jaar later bereikte een Venom GT op het landingsterrein van het Kennedy Space Center een topsnelheid van 435 km/u!

Nummer 1: Bugatti Chiron
De Chiron verschijnt in een gelimiteerde oplage van 500 exemplaren en zal 2.400.000 euro kosten. In theorie zal het de snelste productiewagen aller tijden worden met een topsnelheid van 463 km/u. hij rijdt op een tank van 100 liter binnen 8 minuten leeg zijn.

De trends van 2017

We hebben drie trends voor jullie op een rij gezet.

De witte sneaker
Witte sneakers en gympjes blijven heel populair dit jaar. 

Sneaker

Streepjes

Het begon met het simpele streepjes T-shirts, maar inmiddels is de streepjestrend uitgegroeid tot iets groots. 

Box bag
Ze zijn klein, rond, vierkant of bestaan zelfs uit verschillende verdiepingen: de box bag is weer terug. In de jaren ‘40 en ‘50 was deze tas heel erg populair en nu maakt hij een rake comeback in alle kleuren en maten.

Natuur in de winter

De natuur is hij niet prachtig. Maar hoe zit het met de natuur en met de dieren? We moeten met elkaar zorgen dat de natuur niet verloren gaat. Het zou zonden zijn voor mensen maar vooral voor de dieren.

Dieren
Er zijn veel verschillende dieren zoals: konijnen, vogels, insecten, eenden en nog veel meer. Al deze dieren hebben wel een leefgebied nodig. Wij leven van eten, drinken en een warm huis. Dieren leven van de natuur. Zo zijn er veel gebieden waar deze dieren leven. Neem een voorbeeld aan de Zegersloot. Hier leven veel dieren

Natuur 
Veel bomen zijn kaal en dat vinden wij niet zo mooi .Maar als je goed oplet zie je veel meer dan lege taken. Ga er eens een dagje op uit. Ga op een plek met veel bomen stil staan. Je hoort veel geluiden van verschillende dieren. Vogels bijvoorbeeld: kraaien, kauwtjes, musjes en veel meer. Het geluid in de natuur is prachtig. Het is ook erg leuk om een rondje om de Zegersloot te lopen. Wij zijn benieuwd naar de dieren en gaan er ook een dagje op uit.

Natuur - Danique